Ο ύπνος μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς
Ο καλός νυχτερινός ύπνος, ενισχύει τα οφέλη ενός υγιεινού τρόπου ζωής για την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα από την Ολλανδία που δημοσιεύτηκε στην European Journal of Preventive Cardiology. Σύμφωνα με τους ερευνητές η συστηματική άσκηση, η αποχή από το κάπνισμα, η υγιεινή διατροφή και η συνετή κατανάλωση αλκοόλ, αποτελούν παράγοντες που βοηθούν στην προστασία κατά της καρδιαγγειακής νόσου. Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι ο επαρκής ύπνος (που ορίζεται στις 7 και πλέον ώρες νυχτερινού ύπνου) ενισχύει ακόμα περισσότερο τα οφέλη της καρδιάς από τον υγιεινό τρόπο ζωής.
Η ανάλυσή τους υποστηρίζει ότι η επίδραση του ικανοποιητικού ύπνου στους θανάτους που σχετίζονται με καρδιαγγειακά αίτια, είναι τόσο ισχυρή όσο της αποχής από το κάπνισμα.
Η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) είναι ένας γενικός όρος για τις ασθένειες της καρδιάς ή των αιμοφόρων αγγείων, όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο περιφερική αρτηριακή νόσος και η αορτική νόσος.
Η επικεφαλής ερευνήτρια Monique Verschuren, από το Dutch National Institute for Public Health and the Environment, αναφέρει σε δήλωσή της για τη σημασία της επαρκούς ύπνου, ότι: ¨Θα πρέπει να θεωρείται ως μία οδηγία για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου¨.
Η Monique Verschuren και οι συνεργάτες της καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η επίδραση του επαρκούς ύπνου στη δημόσια υγεία θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντική.
¨Είναι πάντα σημαντικό το να επιβεβαιώνονται τα αποτελέσματα¨, λέει η Monique Verschuren, ¨αλλά τα στοιχεία σίγουρα επαληθεύουν ότι ο ύπνος θα πρέπει να προστεθεί στη λίστα με τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου."
Ο λίγος ύπνος έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλους παράγοντες που σχετίζονται ευθέως με τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.
Άλλη έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε επίσης πρόσφατα, έδειξε ότι ο ύπνος μπορεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη του διαβήτη Τύπου 2.
Στην μελέτη τους οι ερευνητές βρήκαν ότι ο συνδυασμός των τεσσάρων παραδοσιακών παραγόντων υγιεινού τρόπου ζωής, συνδεόταν με 57% μείωση του κινδύνου τόσο για θανατηφόρα, όσο και για μη θανατηφόρα καρδιαγγειακή νόσο και με 65% μειωμένο κίνδυνο για θανατηφόρα συμβάντα. Όμως, όταν πρόσθεσαν τον επαρκή ύπνο στους τέσσερις παράγοντες, το όφελος της καρδιάς αυξήθηκε περαιτέρω: ο κίνδυνος της σύνθετης καρδιαγγειακής νόσου ήταν 65% χαμηλότερος, ενώ ο κίνδυνος θανατηφόρων επεισοδίων ήταν 83% χαμηλότερος. Καθόρισαν τον "επαρκή ύπνο» στις 7 ή περισσότερες ώρες ανά νύχτα.
Αν όλοι οι συμμετέχοντες της μελέτης ακολουθούσαν και τους πέντε παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής, θεωρητικά, το 36% των θανατηφόρων και μη θανατηφόρων CVD και το 57% των θανατηφόρων συμβάντων, θα μπορούσαν να προληφθούν ή να αποτραπούν, συμπεραίνουν οι ερευνητές.
Η μεγάλη αυτή έρευνα ονομάζεται Monitoring Project on Risk Factors for Chronic Diseases (MORGEN). Οι συμμετέχοντες ήταν 6,672 άντρες και 7,967 γυναίκες ηλικίας από 20 έως 65 ετών, που κατά την έναρξη της έρευνας δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο. Παρακολουθήθηκαν περίπου για διάστημα 12 ετών κατά μέσο όρο.
Οι πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα, η διατροφή, το κάπνισμα και η ποιότητα και ποσότητα του ύπνου, έχουν καταγραφεί από το 1993 έως το 1997. Οι μετέπειτα πληροφορίες έχουν συλλεχθεί από τα δημόσια νοσοκομεία και τα μητρώα θνησιμότητας.
Τα αποτελέσματα, όπως ήταν αναμενόμενο, έδειξαν ότι κάθε ένας από τους τέσσερις παραδοσιακούς παράγοντες του τρόπου ζωής (το μη κάπνισμα, υγιεινή διατροφή, την άσκηση και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ) συνδεόταν με τη μείωση του κινδύνου για CVD.
Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες, οι οποίοι κατά την έναρξη ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή, είχαν αρκετή σωματική δραστηριότητα και κατανάλωναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ, είχαν από 12% χαμηλότερο κίνδυνο για θανατηφόρα και μη-θανατηφόρα καρδιαγγειακή νόσο, για αυτούς που είχαν υγιεινή διατροφή, και έφτανε μέχρι 43% για τους μη καπνίζοντες. Η μείωση του κινδύνου για θανατηφόρα καρδιαγγειακά νοσήματα κυμαίνονταν από 26% για αυτούς που ασκούνταν επαρκώς, μέχρι 43% για τους μη καπνίζοντες.
Τα στοιχεία για τη διάρκεια του ύπνου έδειξαν επίσης μια σύνδεση με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Για παράδειγμα, ο επαρκής ύπνος και μόνο (χωρίς τους άλλους παράγοντες) μείωσε τον κίνδυνο θανατηφόρων και μη θανατηφόρων CVD περίπου κατά 22% και τα θανατηφόρα καρδιαγγειακά νοσήματα περίπου κατά 43%, σε σύγκριση με τον ανεπαρκή ύπνο.
Η ανάλυση έδειξε ότι η επίδραση του επαρκούς ύπνου ήταν η ίδια όπως του μη καπνίσματος: είχαν και οι δύο παράγοντες σημαντική και παρόμοια αντιστρόφως ανάλογη σύνδεση με τη θανατηφόρα καρδιαγγειακή νόσο.
Η Monique Verschuren σημειώνει ότι: ¨Η μέση διάρκεια του ύπνου, που είναι πιθανό να είναι επαρκής για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι οι 7 ώρες¨.
Η ίδια και η ομάδα της, σε διεξαγωγή μιας παλαιότερης μελέτης, για την ποιότητα του ύπνου, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που δεν είχαν επαρκή ύπνο (κοιμόντουσαν λιγότερο από 7 ώρες) και είχαν αίσθημα κούρασης το πρωί, είχαν 63% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σε σχέση με άτομα που είχαν επαρκή ύπνο. Όμως τα άτομα που ξυπνούσαν νιώθοντας ξεκούραστα, ακόμη και αν δεν είχαν συμπληρώσει τις απαιτούμενες 7 ώρες ύπνου, δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο για CVD.
Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2011 από το Mental Health Foundation δείχνει ότι η αϋπνία αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανησυχίας για την υγεία στη Βρετανία. Συνολικά, η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο της κακής ψυχικής υγείας. Οι ερευνητές, επίσης, δήλωσαν ότι η ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται ένα άτομο ποικίλλει, και αυτό που είναι σημαντικό είναι οι άνθρωποι να ξέρουν πόσο ύπνο χρειάζονται και να φροντίζουν να κοιμούνται τις ώρες που είναι αρκετές για αυτούς.
Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2011 από το Mental Health Foundation δείχνει ότι η αϋπνία αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανησυχίας για την υγεία στη Βρετανία. Συνολικά, η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο της κακής ψυχικής υγείας. Οι ερευνητές, επίσης, δήλωσαν ότι η ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται ένα άτομο ποικίλλει, και αυτό που είναι σημαντικό είναι οι άνθρωποι να ξέρουν πόσο ύπνο χρειάζονται και να φροντίζουν να κοιμούνται τις ώρες που είναι αρκετές για αυτούς.
"Sufficient sleep duration contributes to lower cardiovascular disease risk in addition to four traditional lifestyle factors: the MORGEN study"; Hoevenaar-Blom M, Spijkerman AMW, Kromhout D, Verschuren WMM; Eur J Prevent Cardiol 2013; DOI:10.1177/2047487313493057
ΠΗΓΗ: Ελληνικό Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Νοσημάτων http://www.e-cardio.gr/default.aspx?pageid=702
____________________________________________________________________
ΜΙΧΗΑΛ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΤΗΣ
Η υγιεινή διατροφή είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ επιλογή.Η υγεία μας είναι πολύ σοβαρό πράγμα για να την αφήνουμε στα χέρια τρίτων
Μείνετε συντονισμένου με το ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Μείνετε συντονισμένου με το ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
- Γραφτείτε με το email σας (πάνω αριστερά), για να λαμβάνετε και μήνυμα για κάθε νέα δημοσίευση
- Γραφτείτε στο newsletter μας και θα λαμβάνετε σημαντικά νέα, ειδήσεις και συμβουλές φυσικής υγείας. Με την εγγραφή σας θα λάβετε την έκθεση SODA 101 FACTS που μιλά για τους κινδύνους των αναψυκτικών
- Στείλτε μας και εσείς κάποια άρθρα σας, επώνυμα για να τα δημοσιεύσουμε mmavrovouniotis@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου